30 березня 2020 р.



👩‍💻👨‍💻 Друзі! Всі ми готуємося до великого свята Пасхи.
Яке свято без улюблених крашанок?
Найбільш традиційним барвником для яєць 🥚🥚🥚є лушпиння цибулі .
Ви вже збираєте його?
Лушпиння цибулі є найбільш розповсюдженим природним барвником.
До складу лушпиння цибулі і рослин, які мають червоний чи багряний колір, входить речовина, що має назву кверцитин, і належить до класу флавоноїдів.
Кверцетин — флавоноїд рослинного походження, що має протинабрякову, спазмолітичну, антигістамінну, протизапальну дії; антиоксидант, діуретик. Входить до групи вітамінів Р.
Лушпиння цибулі містить вітамін С.
До складу лушпиння цибулі також входить незначна кількість каротиноїдів - природних органічних пігментів, що утворюються в процесі фотосинтезу.
Каротиноїди переважно мають червоний, жовтий та оранжевий колір.
Отже, забарвлення лушпиння цибулі визначається вмістом в ній флавоноїдів.
Лушпиння цибулі, завдяки наявності в ній флавоноїдів, може використовуватися для виговления індикаторного паперу. Для цього на фільтрувальний папір додають 3 мл екстрагованого розчину лушпиння цибулі і залишають сушитися.
На треттму фото зображена формула кверцитину і на останньому - порівняння шкали рН на універсальному індикаторному папері (зліва) і індикаторному папері з лушпиння цибулі (справа).

Немає коментарів:

Дописати коментар